EIT Community RIS Hub Czechia

Rozvoj inovací a posilování spolupráce v Česku

Český inovační ekosystém se rozvíjí stabilním tempem a jeho základem je výzkum, technologie a průmysl. Čeští inovátoři využívají strategickou polohu země, kvalifikovanou pracovní sílu a silný vzdělávací systém k podpoře inovací. Stále však existují výzvy, které je třeba řešit, včetně potřeby lepší integrace mezi vzděláváním, výzkumem a podniky a účinnějších strategií pro rozšiřování inovací na evropské a globální úrovni.

Česko je podle Evropského srovnávacího přehledu inovací (EIS) klasifikována jako mírný inovátor. Přestože od roku 2014 došlo ke zlepšení inovační výkonnosti, stále existuje řada překážek, které je třeba překonat. Mezi hlavní silné stránky země patří využívání informačních technologií, vývoz zboží a služeb založených na technologiích a závazek k environmentální udržitelnosti. Mezi klíčové výzvy však patří nízké investice soukromého sektoru do výzkumu a vývoje, slabá spolupráce mezi akademickou sférou a průmyslem a úbytek kvalifikovaných odborníků do jiných zemí, což vede k nedostatečnému využití inovačního potenciálu.

Významným problémem je nízká úroveň financování výzkumu a vývoje v poměru k HDP. Začínající podniky a malé a střední podniky mají potíže s přístupem k rizikovému kapitálu a dalším finančním zdrojům. Překážky pro inovátory a podnikatele navíc představuje byrokracie a složité předpisy. Existují také regionální rozdíly, kdy se většina inovačních aktivit soustřeďuje v Praze a Brně a méně rozvinuté oblasti mají omezený přístup k evropským finančním prostředkům a zapojení do veřejných výzkumných aktivit.

O EIT Community RIS Hub

EIT Community Regional Innovation Scheme (RIS) Hub Czechia byl založen s cílem řešit problémy v rámci českého inovačního ekosystému a posílit inovační kapacitu země propojením s Evropským inovačním a technologickým institutem (EIT), největší inovační sítí v Evropě. Hub poskytuje centrální platformu na podporu místních talentů, podnikatelů a výzkumných pracovníků a nabízí jim přístup k důležitým zdrojům, jako je financování, mentoring, školení a mezinárodní partnerství.

V Česku sídlí řada znalostních a inovačních společenství EIT, z nichž každé je cenným přínosem pro různá odvětví. EIT Urban Mobility má usnadnit přechod k udržitelným městům a řešením mobility. EIT Digital je motorem digitální transformace v oblastech, jako je kybernetická bezpečnost, umělá inteligence a finanční technologie, a poskytuje začínajícím technologickým podnikům podporu, kterou potřebují ke svému rozvoji. EIT Manufacturing usiluje o podporu udržitelných, digitálních a globálně konkurenceschopných výrobních procesů. EIT InnoEnergy se věnuje udržitelným energetickým řešením a poskytuje podporu projektům v oblasti obnovitelných zdrojů energie a skladování energie. EIT Food se věnuje zvyšování produkce potravin a udržitelnosti, zatímco EIT Health se věnuje rozvoji inovací ve zdravotnictví, podpoře řešení pro zdravý životní styl, aktivní stárnutí a udržitelné systémy zdravotní péče.

Je třeba poznamenat, že kromě Česka působí některá znalostní a inovační společenství i v sousedních regionech. EIT Climate-KIC působí ve Vídni v Rakousku, kde se zabývá řešeními v oblasti změny klimatu. EIT Culture & Creativity a EIT RawMaterials mají sídlo v Košicích na Slovensku. EIT Culture & Creativity poskytuje podporu inovacím v odvětvích, jako jsou média, umění, architektura a kulturní dědictví, zatímco EIT RawMaterials přispívá k udržitelnosti surovin.

Tato znalostní a inovační společenství poskytují finanční podporu a mentoring a usnadňují přístup na mezinárodní trhy. Tím, že podporují spolupráci mezi akademickou obcí, průmyslem a vládou, hrají klíčovou roli při podpoře začínajících podniků, podpoře výzkumu a formování politiky, což přispívá k rostoucímu postavení Česka jako regionálního inovačního centra.

Hlavním cílem Hubu je identifikovat příležitosti, které umožní českým inovátorům využít potenciál evropského trhu. Poskytnutím přístupu do online kampusu Evropského inovačního a technologického institutu vybavujeme místní inovátory dovednostmi potřebnými k orientaci v rychle se měnícím technologickém prostředí. Naším posláním je nejen posílit českou inovační kapacitu, ale také zaručit, aby místní firmy a inovátoři mohli úspěšně konkurovat na globální scéně.

Regionální inovační centrum EIT Community, Regional Innovation Scheme Hub Czechia, se sídlem v Praze, je důležitým spojovacím článkem mezi českými výzkumnými institucemi, podniky a mezinárodními partnery. Zprostředkováváme networkingové akce, školení a další iniciativy s cílem propojit české inovátory s evropskými příležitostmi a zajistit efektivní uplatnění výsledků výzkumu a vývoje. Kromě toho se snažíme snižovat byrokratické překážky a podporovat příznivější prostředí pro inovace. Zvláštní důraz klademe také na řešení regionálních rozdílů v absorpci a aplikaci vědeckého výzkumu a inovací, což je nezbytné pro dosažení vyváženého rozvoje v celé zemi.

Na naší stránce na LinkedIn EIT Community RIS Hub Czechia zveřejňujeme to, co považujeme za nejrelevantnější výběr z mnoha příležitostí nabízených znalostními inovačními komunitami EIT v kontextu Česka.

“Mým cílem jako EIT Community officera pro Česko je posilovat národní inovační ekosystém usnadňováním propojení mezi místními inovátory a vládními orgány, jakož i znalostními a inovačními společenstvími EIT. Mým cílem je odstranit administrativní překážky a zaručit, aby čeští inovátoři měli přístup k finančním i nefinančním zdrojům poskytovaným EIT. Podporou spolupráce napříč vzdělávacím, výzkumným, podnikatelským a vládním sektorem chci vytvořit efektivnější a inkluzivnější inovační prostředí. Vytvářením strategických aliancí se snažím uvolnit potenciál českých talentů a etablovat zemi jako klíčového hráče v oblasti evropských i světových inovací.”

EVA MEJTOVÁ, EIT COMMUNITY OFFICER CZECHIA

Financování a přínos EIT

V roce 2022 získalo Česko od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) celkem 6,55 milionu EUR na granty, což představuje výrazný nárůst o 3,15 milionu EUR oproti roku 2021. Finanční prostředky byly rozděleny prostřednictvím sedmi znalostních a inovačních společenství (ZIC) EIT na podporu řady inovačních iniciativ v celé zemi.

Největší část finančních prostředků ve výši 2,86 milionu EUR byla přidělena na činnosti související s podnikáním, což odráží silný důraz na podporu podnikání a inovací. Významným příjemcem finančních prostředků byly české malé a střední podniky (MSP), které získaly podporu ve výši 3,26 milionu EUR. Kč, a to zejména díky příspěvku EIT Urban Mobility, který se zaměřuje na podporu udržitelných městských řešení.

Toto financování bylo zásadní pro posílení schopností českých organizací, umožnilo jim aktivněji se zapojit do evropského inovačního ekosystému a rozšířit jejich působnost na místní i mezinárodní úrovni.

O EIT Community Officer

Eva Mejtová
EIT Community Officer Czechia

Eva Mejtová, EIT Community Officer pro Česko, má více než šestiletou praxi v oblasti projektového a finančního řízení. Jejím úkolem je usnadňovat inovace v různých odvětvích a podporovat české podniky a talenty při dosahování úspěchů na evropské úrovni. Eva do této funkce přináší rozmanité zkušenosti z neziskových organizací, státní správy, akademické sféry a soukromého podnikání. Úspěšně řídila národní i mezinárodní projekty.

Mezi její hlavní cíle patří řešení problému odlivu mozků, snižování byrokratických překážek a řešení regionálních rozdílů. Využitím zdrojů a příležitostí, které poskytuje Evropský inovační a technologický institut (EIT), se Eva snaží plně využít potenciál českých inovátorů a zajistit, aby země hrála významnou roli v evropském a světovém inovačním prostředí.

Eva je držitelkou magisterského titulu v oboru ekologie a v současné době pokračuje ve studiu mezinárodního obchodu a práva. Je také certifikovanou odbornicí v oblasti PRINCE2.

Kontaktní údaje

Scroll to Top