EIT Community RIS Hub in Bulgaria

Свързане на иновациите в България

Стимулирането на местната иновационна екосистема в България е от ключово значение за ускоряване на икономическия напредък, създаване на работни места и насърчаване на устойчив растеж. Динамичната среда за иновации насърчава разработването на съвременни технологии, продукти и услуги, като дава възможност на българските компании да повишат конкурентоспособността си на международната сцена. Разнообразието от мотивирани местни предприемачи и технологични стартъпи може да привлече и чуждестранен капитал и партньорства, стимулирайки дългосрочен просперитет и инвестиции. Жизнеспособният иновационен пейзаж спомага за изграждането на работна сила, която е готова за бъдещето, като насърчава умения като критично мислене, решаване на проблеми и адаптивност. Това подготвя хората да се развиват в променящия се икономически климат, като същевременно позиционира България като център за технологии и иновации в региона. 

За Хъб-а на EIT RIS Общността в България

Хъбът на EIT RIS Общността в България се ангажира да насърчава иновациите като основен двигател на икономическия растеж и обществения прогрес. България е дом на все по-голям брой технологични и иновативни стартъпи, а хъбът действа като катализатор за тези местни иноватори, като предоставя съществена подкрепа, ресурси и мрежа, които повишават глобалната им конкурентоспособност и привличат международни инвестиции. Като култивира култура на сътрудничество и креативност, Хъбът не само ускорява успеха на стартъп екосистемата, но и цели да подхранва връзката между тези нови идеи и съществуващата екосистема. По този начин можем да допринесем за социално-икономическото развитие на България и в крайна сметка да утвърдим нейната позиция на динамичен играч в глобалния технологичен пейзаж.

Милена Стойчева, главен изпълнителен директор на JA България, и Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Cleantech Bulgaria, са развълнувани от бъдещото развитие на общността на EIT в България. Двете организации носят богат опит в насърчаването на предприемачеството, иновациите и устойчивото развитие в България и ще работят в тясно сътрудничество за постигане на мисията на EIT за изграждане на процъфтяваща, взаимосвързана иновационна екосистема.   

„Това партньорство представлява уникална възможност за България да бъде в челните редици на европейското движение за иновации“, заяви Милена Стойчева. „Нямаме търпение да се ангажираме с ключови заинтересовани страни и да създадем трайни въздействия, които ще стимулират икономическия растеж и обществения напредък.“ 

„Очакваме с нетърпение да продължим ползотворното си сътрудничество с нашите партньори в oбщността на EIT, за да разширим възможностите за българските иноватори, предприемачи и фирми да се интегрират в европейската иновационна екосистема“, добави Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Cleantech Bulgaria.

EIT Финансиране и Въздействие

Като активен участник в инициативите на EIT България е получила общо 2 570 000 евро безвъзмездни средства от EIT през 2022 г., което е с 1,32 млн. евро повече от полученото през 2021 г. финансиране. Това финансиране беше насочено към български организации чрез осем EIT Общности за Знания и Иновации (KICs)  през 2022 г. (през 2021 г. бяха финансирани 6 KIC-а). Най-големият дял (по 1 млн. евро) беше предназначен за дейности, свързани с висшето образование и бизнеса. Финансирането включваше 1,27 млн. евро за подкрепа на българските МСП, като най-голям принос имаше EIT Climate-KIC.)

За Представителите на EIT Общността (ECO)

Марияна Хамънова
Представител на EIT Общността в България, изпълнителен директор на Cleantech Bulgaria

Г-жа Марияна Хамънова е изпълнителен директор на Клийнтех България. Има над 15 години опит в управлението на проекти в областта на устойчивото развитие, опазването на околната среда, кръговата икономика, оптимизирането на ресурсите в индустрията и бизнеса. През последните 10 години г-жа Хамънова отговаря за координацията на всички инициативи на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) в България, тъй като компанията е хъб мениджър на EIT InnoEnergy (2016-2020), EIT Climate KIC (2016 -2020), EIT Food (2021-2022), EIT Manufacturing (2020 – продължава) и официален партньор на EIT Urban Mobility, EIT Manufacturing и EIT Culture and Creativity.

Г-жа Хаманова е хоноруван преподавател във Висшето учлилище по застраховане и финанси (ВУЗФ) по теми, свързани с кръговата икономика, устойчивото развитие и изменението на климата, както и заместник-председател на ESG комитета към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Г-жа Хамънова има магистърска степен по икономика и мениджмънт (MBA) – FOM Essen, Германия и Технически университет София; Бакалавър по социология, Университет Констанц, Германия.

Ирина Илиева
Представител на EIT Общността в България, Оперативен Директорпред

Ирина Илиева е утвърден лидер с над десет години опит в управлението на проекти, стратегическото планиране и интердисциплинарните иновации. Като оперативен директор на Джуниър Ачийвмънт България, Ирина ръководи инициативи в областта на предприемачеството и образованието, като си сътрудничи с правителствени, неправителствени и корпоративни организации. От юни 2023 до юни 2024 г. тя изпълнява ролята на изпълнителен директор, ръководейки екип от 14 души, над 20 проекта и 60+ партньорства, както и работейки с ключови местни и международни партньори, включително с общностите на знание на Европейския институт за иновации и технологии и международната мрежа на Джуниър Ачийвмънт.

Като програмен експерт във фондация “Америка за България” (най-голямата финансираща организация в България), Ирина управлява разнообразно портфолио от образователни и предприемачески проекти. За своята активна работа в сферата, тя е отличена в класацията “30 под 30” на Форбс България през 2018 г.  Преди завръщането си в България, Ирина играе ключова роля за внедряването на Целите за устойчиво развитие (SDGs) в рамките на оперативната стратегия на Фонда за международно развитие на ОПЕК във Виена, ръководейки значими инициативи, ориентирани към икономическо развитие и растеж в най-бедните страни по света.

Като обучител и предприемач по призвание, Ирина е начело на множество инициативи, които насърчават конструктивен диалог, младежко участие и сътрудничество между различни сектори.

Като истински европеец, Ирина е живяла, учила и работила в шест страни от ЕС. Академичният й път включва бакалавърска степен по Международни икономически отношения от Икономически университет – Варна, както и сертификат по Международен бизнес мениджмънт с фокус Скандинавия и Прибалтика в Университета за приложни науки в Сейнайоки, Финландия. Ирина е и стипендиант на програма Еразъм Мундус в магистърска програма по икономика на глобализацията и европейска интеграция.  Нейната отдаденост към образованието, иновациите и устойчивото развитие я мотивира да създава силни и приобщаващи общности, в които младите професионалисти могат да реализират своя пълен потенциал.
 

Контакт:

  • Email: bulgaria@eitcommunity.eu.
  • Телефон Марияна Хамънова: +359888256123
  • Телефон Ирина Илиева: +359884985570
Scroll to Top