EIT Community RIS Hub in Türkiye

Türkiye’nin İnovasyon Yolculuğu: Geleceği Şekillendiren Adımlar

Türkiye, teknolojiden ekonomiye her alanda güçlü bir dönüşüm geçirerek, küresel inovasyon sahnesinde hızla yükselmektedir. Avrupa ile Asya’nın kesişim noktasındaki önemli konumu, genç ve dinamik nüfusu ve inovasyon odaklı stratejileriyle Türkiye, yalnızca bölgesel değil, küresel ölçekte de etkisini artırmaya devam etmektedir.. Bu bağlamda devletin eğitime, altyapıya ve yenilikçi projelere yaptığı uzun vadeli yatırımlar, bu başarı hikâyesinin temelini oluşturmaktadır.

Özellikle STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında yetişmiş insan kaynağı ile dikkat çeken Türkiye, teknoloji ve yenilik odaklı girişimlerin gelişmesi için büyük bir potansiyele sahiptir. Sahip olduğu bu potansiyelle Türk girişimleri, ileri teknoloji, akıllı malzemeler ve yenilikçi çözümlerle sadece Türkiye’nin değil, dünya pazarlarının ihtiyaçlarına yanıt vermektedir. Türkiye’nin genç beyinleri, geleceği şekillendiren global başarılara imza atmaya hazırdır.

Ancak, bu büyüme hikâyesinin önündeki daha fazla desteğin verilmesi gereken konular da göz ardı edilemez. Erken aşama girişimlerin yeterli fonlama imkanına erişiminde hâlâ zorluklar yaşanmaktadır. Risk sermayesi yatırımları giderek artsa da, Türkiye’nin yatırım hacmi, daha köklü ekosistemlerle kıyaslandığında henüz yolun başındadır. Türk girişimlerinin uluslararası pazarlarda ses getirmesi ve global yatırımcıları çekebilmesi için, Avrupa’nın diğer bölgelerindeki iş birliklerinin artırılması büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca, girişimcilik ekosisteminin daha da büyümesi için hem araştırma hem de iş dünyasında kültürel bir dönüşüme ihtiyaç olduğu da kabul edilmektedir. Girişimcilik riskine daha fazla alan tanıyan ve inovasyonu cesaretlendiren bir kültür oluşturmak, Türkiye’nin küresel sahnedeki gücünü arttıracağı tüm paydaşlarca kabul edilmektedir. Bu minvalde, akademi, özel sektör ve kamu arasındaki iş birliklerinin derinleşmesi, inovasyonun önündeki bu konulara çözüm sunabilir. Uluslararası Ar-Ge projelerinde daha fazla yer almak ve girişimcilerle araştırmacılar arasında güçlü bir bağ kurmak, bu yolculuğun başarısında kritik bir öneme sahiptir.

Türkiye, inovasyonda güçlü temeller atarak yalnızca kendi geleceğini değil, dünya çapında araştırmaların daha nitelikli, inovasyonun daha etkili ve çözümlerin daha uygulanabilir olması için bir değişimi şekillendirmeye hazırlanmaktadır.. Türkiye’nin bu parlayacak hikâyesi ve potansiyelinin doğru yönlendirilmesi küresel sahnede bir ilham kaynağı olabilir.

EIT Community RIS Hub Türkiye Hakkında

EIT Community RIS Hub Türkiye’nin temel amacı, Türkiye’nin inovasyon ekosistemini güçlendirmek ve EIT Bilgi ve İnovasyon Topluluklarının (KICs) etkisini artırmaktır. Bu kapsamda, yerel ortakların yeni projeler ve iş birlikleri geliştirmelerine destek olmak, paydaşlar arasında daha güçlü bir bağ kurmak ve inovasyon ekosistemini diğer Avrupa ülkelerindeki paydaşlar ile daha entegre hale getirmek için çalışmalar yapmaktadır. Hub yaptığı çalışmalar ile Türkiye’deki inovasyon paydaşlarını diğer Avrupa ülkelerindeki iş birlikleri, yatırımcılar ve kaynaklarla buluşturuyor, girişimlerin global pazarlara açılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca, farklı sektörler arasında işbirliğini teşvik ederek EIT KIC’lerinin Türkiye’de daha geniş çaplı bir etki yaratılmasına katkı sağlamaktadır.

Türkiye’de aktif olarak çalışan üç EIT KIC bulunuyor: EIT Urban Mobility, EIT InnoEnergy ve EIT Food. Bu topluluklar, kendi alanlarında yenilikçi çözümler geliştirmek ve sektörel gelişime katkıda bulunmak için uzun yıllardır yerel paydaşlarla işbirliği içinde çalışıyor. EIT Community RIS Hub Türkiye, düzenli olarak düzenleyeceği etkinlikler, atölyeler, toplantılar ve ekosistem tarama çalışmalarıyla bu iş birliğini güçlendirmeyi hedeflerken ülke genelinde inovasyonu destekleyen bir araştırma, çalışma ve işbirliği kültürünün yaratılmasına katkı sunmaktadır.

EIT Community RIS Hub Türkiye’nin gücü, Fark Labs, Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK’tan oluşan Konsorsiyum yapısında yatmaktadır. Fark Labs, geleceğe yön veren girişimcilere destek sağlayan bir inovasyon, kuluçka ve yatırım merkezi olarak öne çıkmaktadır. Sabancı Üniversitesi, eğitim ve araştırma alanındaki liderliğiyle inovasyon ve girişimciliğe katkıda bulunurken ve TÜBİTAK ise Türkiye’nin ulusal Ar-Ge otoritesi olarak çığır açan projelere finansman ve yönetim desteği sağlamaktadır. Bu üç güçlü kurum, ortak akıl ve işbirliği ile inovasyonun itici gücü olmakta; girişimcileri, şirketleri, üniversiteleri ve kamu kuruluşlarını bir araya getirerek hem yerel hem de küresel ölçekte etkili bir inovasyon ekosistemi yaratmayı hedeflemektedir.

EIT Community RIS Hub Türkiye, Türkiye’nin inovasyon potansiyelini dünyaya taşıyan bir köprü olma hedefini gerçekleştirmek için çalışmalarına devam etmektedir.

EIT Community Türkiye Yöneticisi olarak temel görevim, yerel yenilikçileri EIT’nin Bilgi ve İnovasyon Topluluklarının (KICs) sunduğu geniş kaynaklar, güçlü ağlar ve uluslararası fırsatlarla buluşturarak desteklemektir. Akademi, sanayi ve kamu arasında işbirliğini güçlendirirken, Türkiye’yi diğer Avrupa ülkeleri ve dünya pazarlarıyla daha da entegre hale getirmek için çalışıyoruz. Hedefimiz, Türkiye’yi  bir inovasyon ve yaratıcılık merkezi olarak konumlandırmaktır.

Kapasite geliştirme programları, sektörler arası ortaklıklar ve stratejik uluslararası iş birlikleriyle girişimcilerin ve araştırmacıların önündeki engelleri kaldırıyor; fikirlerini büyütmelerine ve küresel çapta anlamlı bir etki yaratmalarına destek oluyoruz. Hedefimiz, Türkiye’nin potansiyelini dünya sahnesinde ortaya koyan, dayanıklı, kapsayıcı ve daha iyi bir geleceğe odaklı bir inovasyon ekosistemi inşa etmektir.

ÖMER HANTAL, EIT COMMUNITY OFFICER TÜRKİYE

EIT Community Officer hakkında

Ömer Hantal
EIT Community Türkiye Yöneticisi, Fark Labs Chief Innovation Optimizer

Ömer Hantal, mühendislik, iş geliştirme ve inovasyon yönetimi alanlarında 15 yılı aşkın bir deneyime sahiptir. EIT Community Türkiye Yöneticisi olarak, Türkiye’deki girişimciler ve inovasyon paydaşlarını Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) arasında işbirliği köprüleri kuruyor. Girişimcilerin fikirlerini ölçeklendirmelerine, finansman kaynaklarına erişmelerine ve EIT’nin tüm Avrupa çapındaki ağından mentorluk desteği almalarına olanak sağlıyor.

2021’den bu yana EIT Urban Mobility RIS Hub Türkiye Konsorsiyumuna liderlik eden Ömer, Türkiye’nin kentsel mobilite alanındaki inovasyon paydaşlarını diğer Avrupa ülkelerindeki ağlar, finansman kaynakları ve uzmanlıkla buluşturarak sürdürülebilir büyümeye katkı sağlıyor ve küresel iş birliklerini artırıyor.

Fark Labs’te Inovasyon Direktörü olarak, mobilitenin geleceğine odaklanan inovasyon hizmetlerini, operasyonları ve Ar-Ge projelerini yönetiyor. Ayrıca, otonom sürüş çözümleri üzerine çalışan Buyutech’te ve uluslararası teknoloji topluluğu French Tech’in İstanbul ayağında Yönetim Kurulu Üyesi olarak aktif görev alıyor. Ömer, daha önce de ülkemizin en büyük otomotiv tedarik firmalarından Farplas Otomotiv bünyesinde stratejik liderlik pozisyonlarında bulunarak, kentsel mobilite ve sürdürülebilir inovasyon alanlarında dönüşüm projelerine öncülük etti.

Ömer, Università degli Studi di Firenze ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yönetim Mühendisliği ve Mühendislik Yönetimi alanlarında yüksek lisans derecesine sahiptir. Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine olan derin hakimiyeti ve sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılığıyla, yeni nesil inovasyon liderlerinin küresel ölçekte fark yaratmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.

İletişim Bilgileri

  • E-posta: turkiye@eitcommunity.eu
  • Telefon: +905337611983
  • Adres: Ahi Evran Cad. 42 Maslak No:6 Ofis 3 Kat:1 No:1 34485, Sarıyer, İstanbul, Türkiy
  • LinkedIn: EIT Community RIS Hub Türkiye

Yaklaşan Fırsatlar

Türkiye'nin inovasyon ekosistemi ve EIT Topluluğu RIS Merkezi'nin faaliyetleriyle ilgili en son fırsatlarla güncel kalın.

Scroll to Top