English

U Crnoj Gori je pokrenuto novo čvorište Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju

Podgorica, Crna Gora (24. mart 2024) – Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), tijelo Evropske unije, postavio je teren za značajnu dopunu inovacionog pejzaža Crne Gore zvaničnim pokretanjem EIT Community RIS čvorišta. Regionalna inovaciona šema – RIS, je poseban EIT program za regione EU i susjednih zemalja koji su u okviru Evropske tabele uspješnosti u inovacijama kategorizovani kao sistemi u nastajanju ili umjereno razvijeni inovacioni sistemi. Osmišljen je da olakša njihovo učešće u EIT zajednici i da razmijenjuje dobre prakse i iskustva koja proizilaze iz EIT-a. Program RIS već 10 godina radi na prevazilaženju geografskog jaza u inovacijama. 

Događaj inauguracije EIT čvorišta okupio je lokalne, regionalne i EU aktere iz oblasti nauke, obrazovanja i biznisa – inovatore, istraživače i kreatore politike kako bi istražili mogućnosti koje omogućava ova inicijativa.

Direktor EIT-a, gospodin Martin Kern, otvorio je sastanak predstavljajući institut i njegove aktivnosti kao najvećeg evropskog inovacionog ekosistema. Na uvodu skupa prisutnima su se obratili i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori, gospodin Ingve Engstrom, i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, gospođa Marijeta Barjaktarović Lanzardi. Izrazili su očekivanje da će EIT hab upotpuniti sistem podrške inovacijama kroz poboljšanu komunikaciju između EIT instituta i činilaca u Crnoj Gori. 

Manifestacija je prevazišla granice Crne Gore jer je okupila značajan broj učesnika iz regiona i EU, bilo uživo ili putem interneta. EIT je izrazio jasnu ambiciju da ostvari jače prisustvo na Zapadnom Balkanu – u skladu sa Regionalnom inovacionom šemom, što je pokazano otvaranjem niza njegovih EIT Community RIS čvorišta (habova). U Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Letoniji, na Malti i Kipru su već otvorena, a očekuje se da će dadatna biti pokrenuta u bliskoj budućnosti.

Crnogorska poslovna i akademska zajednica upoznata je sa nizom mogućnosti koje nudi EIT. Menadžeri programa iz svih EIT zajednica znanja i inovacija (KIC), uključujući EIT Digital, EIT Food, EIT Health, EIT InnoEnergy, EIT RawMaterials, EIT Urban Mobility i EIT Manufacturing, podijelili su informacije i primjere kako EIT programi doprinose rješavanju izazova u oblastima kao što su klimatske promjene, energija, zdravlje, hrana, industrija, digitalizacija, urbana mobilnost, kultura i kreativnost. Predstavili su se i neki od korisnika EIT programa, poput crnogorskog startapa BeBeep koji 2022. g. osvojio drugu nagradu u kategoriji urbane mobilnosti EIT Jumpstarter programa.

“Širenje aktivnosti EIT-a na Zapadnom Balkanu ukazuje na rastući inovacioni ekosistem u regionu“, rekla je Branka Žižić, menadžerka EIT Community RIS haba Crne Gore, koja je imala uvodnu prezentaciju o ulozi čvorišta u podršci zajednici. „Veoma smo zadovoljni što možemo da upoznamo crnogorske talente sa širokim spektrom inicijativa EIT zajednice i podstaknemo saradnju širom Evrope, djelujući sa lokalnog nivoa i poštujući ovdašnji kontekst.”

U okviru panela, koji su se ticali jačanja partnerstva sa najvećom evropskom inovacionom mrežom EIT-a, olakšavanja pristupa evropskom tržištu za mala i srednja preduzeća, te prevazilaženja praznina u znanju i vještinama – predstavnici EIT-a i domaćih institucija, Ministarstva ekonomskog razvoja, Univerziteta Crne Gore, Fonda za inovacije, Naučno-tehnološkog parka i Glavnog grada, dotakli su se brojnih važnih tema, razgovarali o barijerama i dobrim praksama koje mogu poslužiti kao inspiracija.

Zaključeno je da EIT model povezivanja faktora iz „trougla znanja“ koji obuhvata istraživanje, obrazovanje i biznis – kroz tematski organizovane, raznovrsne i djelotvorne mehanizme podrške i umrežavanja, može uvesti novu i efikasniju dinamiku saradnje činilaca iz Crne Gore s evropskim partnerima, kao i međusobno u zemlji.

U okviru događaja upriličeno je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za upravljanje EIT Community RIS čvorištem, između EIT Community RIS haba Crne Gore i Fonda za inovacije Crne Gore kao institucije koja je domaćin nacionalne kontakt tačke za EIT.

Događaj pokretanja haba realizovan je poštujući principe ekoloških događaja, vodeći računa o najmanjem mogućem ugljeničnom tragu. Tako je štampa urađena na papiru, u skromnim razmjerama dok je primjena standarda „zelenog ključa“ CUE event centra omogućila minimalno korišćenje plastike i stvaranja otpada, kao i njegov cirkularni tretman.

Ako ste zainteresovani da saznate više o ponudi EIT-a i otkrijete kako može da vas podrži na vašem inovativnom ili preduzetničkom putu, obratite se EIT Community RIS habu Crne Gore:

The European Institute of Innovation and Technology launches new hub in Montenegro-01

About the EIT - Ostvarujemo Inovacije!

ŠTA JE EVROPSKI INSTITUT ZA INOVACIJE I TEHNOLOGIJU (EIT)?

EIT jača sposobnost Evrope da inovira tako što pokreće rješenja za hitne globalne izazove i njeguje preduzetničke talente za stvaranje održivog rasta i kvalifikovanih radnih mjesta u Evropi. EIT je tijelo EU i sastavni dio Horizon Europe, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije. 

Institut podržava dinamična panevropska partnerstva, tzv. EIT zajednice znanja i inovacija, među vodećim kompanijama, istraživačkim laboratorijama i univerzitetima. Zajedno sa svojim partnerima, EIT zajednica nudi širok spektar inovacijskih i preduzetničkih aktivnosti širom Evrope: obuke o preduzetništvu, usluge kreiranja i ubrzanja poslovanja i istraživačke projekte zasnovane na inovacijama. 

ČINJENICE O EIT-u

  • Najveća evropska inovaciona mreža: 2 400+ partnera uključujući vodeće kompanije, istraživačke i obrazovne organizacije širom Evrope u 50+ inovacionih habova širom Evrope.
  • Ostvarivanje inovacija: naš ekosistem je pokrenuo više od 9900 startapova i skejlapova, koji su kreirali više od 2400 novih proizvoda i usluga i sakupili više od 9,5 milijardi eura eksternog kapitala. Više od 4000 studenata diplomiralo je na master i doktorskim programima sa oznakom EIT, a preko 100 000 je učestvovalo u preduzetničkim obukama EIT zajednice.
Scroll to Top